‘Investeren in zwembad De Kloet is het waard’

Zwembad de Kloet

De Kloet

Een aantal jaren geleden is er onderzoek gedaan naar de toekomstwaarde van de Kloet. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat met wat onderhoud de kloet weer 25 jaar mee kon. Dat was ook aanleiding om flink te investeren. De dakisolatie en de dakbedekking zijn vernieuwd en er zijn zonnecollectoren geplaatst.

Al eerder is er gelijk met de tafeltennishal een nieuwe gevel aan de zuidkant gerealiseerd. In 2009 kwam er, op voorspraak van de CDA wethouder sport een waterglijbaan in de Kloet.

Nu lijkt er een compleet nieuw beleid te ontstaan naar aanleiding van een brief van de waterpolovereniging waarin zij aangeven dat het bad niet meer voldoet aan de wedstrijdeisen en dat ze moeten uitwijken naar een, voor de vereniging veel duurder, bad in Enkhuizen.

Aanpassingen van het zwembad de kloet noemt Wethouder Slagter bij voorbaat al niet reëel, terwijl dat misschien best een kosteneffectieve optie is.

Wat zal er gebeuren als de ideeën van Slagter gevolgd worden.

Alle investeringen in de kloet van de afgelopen jaren zijn gebaseerd op een levensduur van minstens 25 jaar. Die zijn dan voor een groot deel voor niets geweest. Maar ja bij deze coalitie blijkt er steeds geld zat te zijn.

Zijn de waterpoloërs geholpen met deze luchtfietserij?

De waterpoloërs zijn de eerst 10 jaar niet geholpen. Het zal nog vele jaren duren voordat er mogelijk een nieuw zwembad gerealiseerd kan worden. De tarieven worden dan waarschijnlijk net zo hoog als nu in Enkhuizen, waar de gemeente ook jaarlijks al heel veel geld aan het zwembad uitgeeft.

Waarschijnlijk zal er uit het onderzoek naar nieuwbouw de conclusie getrokken worden dat één overdekt zwembad in de SED gemeenten voldoende is. Mede door het feit daar er geen geld voor het vervangen van gebouwen wordt geraamd.

De motivatie om te investeren in de Kloet de afgelopen jaren was, dat deze dan weer 25 jaar mee kon en de tarieven laag konden blijven.

Duidelijk is dat de waterpoloërs met deze uitlatingen van Wethouder Slagter niet geholpen zijn.

Beter is te onderzoeken wat het kost de overlooprand van het zwembad 10 cm te verhogen. Als dat lukt, is de vereniging wel geholpen en kunnen we de Kloet nog minstens 20 jaar tegen lage tarieven gebruiken.