Sombere tijden in aantocht voor Stede Broec

Het kan u niet ontgaan zijn in de landelijke media: Er zijn sombere tijden in aantocht voor de Nederlandse gemeenten. In Stede Broec ondervangen we dat natuurlijk door.. nieuwe faciliteiten en accommodaties te financieren! Desnoods door te bezuinigen op bieb en zwembad, of door de lasten voor alle inwoners te verzwaren.

Heus?

Stem 19 maart O.P. lijst 6 en voorkom verkwisting van uw centen èn onnodige bezuinigingen!

***

75% Gemeenten gaat bezuinigen
donderdag 6 mrt 2014

Ongeveer driekwart van de Nederlandse gemeenten denkt komend jaar te moeten bezuinigen. Dat blijkt uit een enquête van de NOS die door 234 van de 403 aangeschreven gemeenten is ingevuld. In het radiodebat van gisteren werd nogmaals duidelijk dat de financiën van gemeenten een heet hangijzer zijn tijdens de verkiezingen.

Ontoereikend
Bijna 38 procent van de gemeenten zegt in financiële problemen te komen, doordat taken van het Rijk worden ondergebracht bij de gemeenten. Ze krijgen daar extra budget voor, maar veel gemeenten denken dat dit niet toereikend is. Dat tekort kunnen ze opvangen door te bezuinigen of door de lasten voor burgers te verzwaren. De oplossingen die de colleges nu voor ogen hebben zijn nog niet definitief. Veel gemeenten wachten op de collegevorming na de verkiezingen voordat ze een besluit nemen.

Korten op brandweer
De bezuinigingen die nu wel worden voorgesteld, variëren van gemeente tot gemeente. Van het bezuinigen op wegenbouw, het verminderen van subsidies tot het sluiten van een muziekschool en korten op de veiligheid en brandweer. Daarnaast willen veel gemeenten snijden in de eigen organisatie.

Ook denken colleges aan het verhogen van de lasten door de OZB-belasting en rioolheffing te verhogen of meer toeristenbelasting te vragen.

“Zeer zorgelijk”
Ondanks dat veel gemeenten willen bezuinigen, denkt meer dan de helft van de gemeenten dat hun financiële positie solide is. 12 procent noemt de financiële situatie zorgelijk.

Drie gemeenten (Nuenen, Lansingerland en Ten Boer) spreken zelfs over een “zeer zorgelijke” situatie.