Stede Broec zou moeten aanhaken bij De Beestenbende

De gemeente Stede Broec zou ook moeten aanhaken bij De BeestenBende. Dat vindt de Onafhankelijke Partij, die dit komende maandag wil bespreken in de raadscommissie grondgebied.
De BeestenBende is een landelijke organisatie die scholen helpt bij het opzetten en begeleiden van teams van kinderen in de leeftijd 7 tot en met 11 jaar, die helpen bij het schoonhouden van hun eigen buurt. Ze worden regelmatig beloond voor hun inzet, bijvoorbeeld met een bezoekje aan het Dolfinarium.
OP-fractievoorzitter Piet Zwaan is laaiend enthousiast over De Beestenbende. ,,Onze omgeving raakt steeds meer vervuild met zwerfafval. Je hebt de plastic soep in de oceanen, maar ook in ons eigen openbaar water en groen zie je het. Mensen zijn vaak makkelijk. We hebben het net weer gezien met het afsteken van vuurwerk; de rommel blijft liggen. Er is meer bewustwording nodig.’’
Aan die bewustwording én gedragsverandering draagt De BeestenBende bij. Het mes snijdt volgens Zwaan bovendien aan meerdere kanten: ,,Via de kinderen bereik je namelijk ook de ouders, ze zijn lekker buiten bezig en er is minder zwerfvuil.’’
Er zijn al 14 gemeenten die meedoen. Ook de gemeente zelf moet financieel bijdragen, afhankelijk van het aantal deelnemende scholen, maar kan hierbij ook een beroep doen op de organisatie Nedvang. Tussen de rijksoverheid, het verpakkende bedrijfsleven en VNG is namelijk een ’raamovereenkomst verpakkingen 2013-2022’ gesloten, waarbij jaarlijks 20 miljoen euro beschikbaar is voor gemeenten die extra inzetten op preventie en aanpak van zwerfafval.